Joululahjakatsausta

29.12.2016

Joulu on mennyt jo aikapäiviä sitten, mutta vielä täytyy koittaa näitä lahjaksi menneitä käsitöitä postata ennen vuodenvaihdetta - aivan kuten kaikki muutkin käsityö/diy-bloggaajat. Pitäähän sitä saada tehtyä jonkinnäköinen kooste mielellään heti vuoden vaihtumisen jälkeen siitä, mitä vuosi 2015 on pitänyt sisällään. Minulla nämä koosteet tyypilliseen tapaan venähtävät johonkin helmikuun puolelle, joten sinällään paniikkia postausten ajoittamiselle ei ole. Nyt vaan sattui olemaan hetki luppoaikaa ja inspiraatiota.

Kuten edellisessä postauksessa mainitsinkin, en ehtinyt tehdä lahjaksi yhtään niin paljon käsitöitä kuin olin ajatellut. Nämäkin lahjat (lukuunottamatta sukkia) on kaivettu keskeneräiset/valmiit-käsityökorini syövereistä ja pistetty pakettiin, kun ei muutakaan ollut tarjolla. Toisaalta, siellähän ne vaan odottivat uutta omistajaa kun eivät selkeästikään omaan käyttöön asti olleet päässeet.

Tämän postauksen jälkeen onkin aika hyvin tämän vuoden joululahjat esitelty. Ensi vuonna sitten taas uutta kierrosta.


Aloitin jo viime vuoden puolella oman projektin patalappu-kirjani läpivirkkaamiseen. Projekti (yllättäen) jäi kesken, ja tämä on yksi, tämän vuoden puolella valmistunut lappu, joka ei ehtinyt viime vuoden joululahjoihin vaan jäi odottamaan omaa vuoroaan.

Kyseinen malli kuuluu ehdottomasti omiin suosikkeihini kirjan malleista. Se oli suhteellisen yksinkertainen tehdä, valmistunut pinta on kiva ja riittävän tiivis, ja hyvillä värivalinnoilla patalapusta tulee todella nätti. Ehkä kokoa olisi saanut olla enemmän, nyt tämä käy korkeintaan jonkun todella pienen kattilan alle - uunista tällä ei ainakaan kannata mitään ottaa!

Meinasin alunperin jättää koko lapun itselleni, koska se vaan oli niin nätti, mutta päädyin antamaan sen lahjaksi mummolle. Mummolla onkin jo ihan kiitettävä kokoelma näitä allekirjoittaneen värkkäämiä patalappuja, joten tämä sopinee sinne jonon jatkoksi.


Lanka : Novita 7-veljestä
Koukku : virkkuukoukku, koko 4 mm
Langan menekki : 24 g
Ohje : 'Cooking Tips' kirjasta Patalappuja à la Carte by Taito Uusimaa Ry 


Tätä postausta kirjoittaessani hoksasin, etten varmaan informoinut tämän lahjan saajaa, että kyseessä on patalapun sijasta tiskirätti... Kyllä tämä varmaan patalappunakin toimisi, mutta bambulangan puolesta toimittaa paremmin tiskirätin virkaa. Täytynee varmaan ensin selvittää, kenelle tämä nyt loppupeleissä päätyikään ja toimittaa käyttöohjeet jälkikäteen!

Kyseessä on siis edellämainitun patalappukirjan ohjeilla väsätty tiskirätti. Tämä on myös joskus alkuvuonna valmistunut. Jossain vaiheessa patalappu-projektiani, kyllästyin virkkaamaan seiskaveikkaa, ja vaihdoin bambulankoihin. Tästä tuli kyllä myös ihan kiva. Ärsyttävän kupruileva kyllä - nämä pyöreät lappuset tuottaa aina ongelmia sen kanssa.


Lanka : Hjertegarn Blend Bamboo
Koukku : virkkuukoukku, koko 3 mm
Langan menekki : 28 g
Ohje : 'Tiny Carousel' kirjasta Patalappuja à la Carte by Taito Uusimaa Ry 


Ylläoleva patalappu on myös samaisesta kirjasta kuin itseasiassa tämän postauksen kaikki patalappua vähänkään muistuttavat tekeleet. Pitäähän sitä hyviä ohjeita kuluttaa oikein urakalla. Sydänaiheinen patalappu on valmistunut myös jo alkuvuodesta, mutta pääsi vasta nyt pakettiin.

Fiilikseni patalapun suhteen ovat hieman ristiriitaiset. Sen tekeminen oli äärimmäisen ärsyttävää - lankavalinta oli huono, olisi pitänyt olla paksumpaa (mutta kun projektin tehtävä oli kuluttaa seiskaveikkavarastoa!). Se on myös hillittömän iso, mutta ohut. Tuskin ajaa asiaansa kuten tarkoitus oli. On se ihan nätti. Mutta..

Lahjansaaja oli tyytyväinen, se lienee tärkeintä.

Lanka : Novita 7-veljestä
Koukku : virkkuukoukku, koko 3 mm
Langan menekki : 58 g
Ohje : 'Valentine's Day' kirjasta Patalappuja à la Carte by Taito Uusimaa Ry 


Tämä patalappu kuuluu sarjaan 'rumimmat patalaput ikinä', eikä se sen vuoksi itseasiassa vieläkään päätynyt lahjaksi. Kyseessä on ensimmäinen kokeiluni kyseistä mallia, ja voi olla, että jää viimeiseksi. Ihme, että sain sen pysymään ilman tuon suurempia kupruiluja. Väriyhdistelmä on kerrassaan kamala ja käsiala vaihtelee joka kierroksella. Yh. Ehkä vahingossa vaan hukkaan koko lapun...

Lanka : Novita 7-veljestä
Koukku : virkkuukoukku, koko 4 mm
Langan menekki : 31 g
Ohje : 'Chocolate Heaven' kirjasta Patalappuja à la Carte by Taito Uusimaa Ry 


Pappa sai tänä jouluna lahjaksi vain yhdet sukat (ylläolevat), koska en kertakaikkiaan ehtinyt tehdä enempää. Suunnitelmissa oli tehdä hänelle kirjoneulesukat näiden lisäksi, mutta edellisissä postauksessa esitellyt joulukalenterisukat/syyssukat veivät kaiken ylimääräisen aikani, ja näin pappa jäi ilman kirjoneulesukkia. Täytyy korjata erhe pikapuoliin ja hyödyntää vaikka joku ennaltaneulomaton malli siihen.

Papan sukat ovat mallia perus, ja lankana on Novitan Duo. Ostin tämän seiskaveikkasarjaan kuuluvan langan alunperin omia sukkiani varten, mutta päätin kuitenkin tekaista siitä papalle lahjasukat. Tykkään langan sävymaailmasta kovasti, MUTTA. Ainut ongelma ilmaantui ensimmäisen sukan varren jälkeen kun tuo vaaleampi sävy puuttuikin langasta kokonaan ja lanka muodosti selkeän yksivärisen kohdan sukkaan. Jos kyseessä olisi ollut muutama kerros, en olisi jaksanut asiasta tuohtua, mutta kerkesin tehdä vartta vaikka kuinka pitkälti kunnes hoksasin, että ero on suorastaan silmillä huomattava. Ei muuta kuin purkuun ja koko pätkä langasta poikki. Meinasin reklamoida, mutat en ole vielä sinne asti ehtinyt... Näissä kuvissa eroa ei ihan hirveästi nää, mutta livenä se kyllä silti oli erotettavissa.


Lanka : Novita 7-veljestä Duo
Puikot : KnitPro Cubics 3,5 mm
Langan menekki : 87 g
Ohje : Omasta päästä heitetty perussukkamalli

Leave a Comment

Lähetä kommentti