Talvilapasia

19.1.2016


Tai no, taitavat suurin osa lapasista olla talvilapasia. Myönnän kyllä käyttäväni lapasia myös kesällä jos kesät ovat edelliskesän kaltaisia, kylmiä ja koleita - kaukana lämpimästä. Nyt on kuitenkin aika esitellä kaksi paria lapasia, jotka on alunperin tarkoitettu talven lämmikkeeksi.

Kuviolapaset olivat olevinaan joululahja pikkuveljelle, mutta koska ne eivät jouluaatoksi valmistuneet (eli en ollut niitä edes aloittanut siihen mennessä), sovittiin pikkuveljen kanssa lapasten myöhäisemmästä valmistumisajasta. Mitään erityisiä toiveita pikkuveljellä ei lapasten suhteen ollut - ei liian räikeitä värejä tai tyhmää kuviota. Ehdotin kyllä Hello Kittyä tai muuta mukavaa, mutta ei oikein kelvannut...!

Kuvioksi valikoitui vanha tuttu, virolainen neulemalli niitä esittelevästä kirjastani. Olen aiemmin tehnyt itselleni lapaset kyseisellä mallilla - joskin hieman erilaiset kokonaisuudessaan - ja tykästyin malliin kovasti. Se on lisäksi ihan suhteellisen helppo ja kiva neuloa. Oikeastihan nämä ovat jo toiset kirjoneulelapaset, jotka olen pikkuveljelleni tehnyt - aiemmin tein itse suunnitellut maorilapaset, mutta joku meni ja varasti ne veljeltäni bussissa. Että jos tulee kyseiset maorilapaset vastaan pääkaupunkiseudulla, niin voi mennä kysymään, että tuliko tarpeeseen - toista vastaavaa lapasparia kun ei ole olemassa.

Toivottavasti lapasista tuli sopivan kokoiset, eikä pikkuveli jätä niitä nyt pitkäkyntisten ulottuville. Vaikka hyvää kirjoneuletreeniähän tämä vaan on!

Lanka : Novita 7-veljestä
Puikot : pyöröpuikot, koko 3,75 mm
Langan menekki : 100 g
Ohje : etupuoli 'Viru-Jaagupin pitäjän malli' kirjasta Suuri kinnaskirja by Reet Piiri, takapuoli sama kuin täällä


Ennen joulua pappa esitti vienon pyynnön, josko voisin neuloa kadonneen lapasen tilalle uuden - rukkasien alla kun on hänellä ollut tapana pitää ohuita lapasia. Tottahan minä lupasin neuloa, joskin vasta joulun jälkeen - ennen joulua oli melkoinen kiire käsitöillä.

Nyt tartuin sitten tuumasta toimeen ja kahden tv:n katselu-illan tuloksena syntyi kadonneen lapasen seuraaja. Lanka taisi mennä just eikä melkein oikein, koska näin kuvista katseltuna, on melko hankala erottaa, kumpi on alkuperäinen ja kumpi neulottu lapanen. Toki vanhempi lapasista on hieman kuluneempi, mikä saattaa kuvissakin paljastaa. Jouduin muuten ostamaan tätä varten langan, koska jättimäisestä, lankakauppaan verrattavissa olevasta lankavarastostani huolimatta, en omistanut harmaata Novita Nallea yhdenainuttakaan kerää. Se siitä laihistelusta sitten!

Pappa oli lapasiin tyytyväinen kun ne hänelle kiikutin viikonloppuna. Näillä keleillä menevät varmasti tarpeeseen - ei pelkillä nahkarukkasilla pärjää mitenkään -30 asteen pakkasessa!

Lanka : Novita Nalle
Puikot : sukkapuikot, koko 2,5 mm
Langan menekki : 40 g
Ohje : kopio toisesta lapasesta

Kyllä näillä pakkasilla tulee ihan kauniita kuvia, mutta minulle alkaisi jo riittää. Toista viikkoa on ollut lähempänä -30 kuin -20 astetta täällä Jyväskylän tienoilla. Kerrospukeutuminen näille keleille alkaa olla jo oikeasti aikaavievää! Minäkin kuljen pyörällä töihin, oli keli mikä hyvänsä, niin nyt saisi varata aikaa 15 minuuttia enemmän pelkästään vaatteiden vaihtoon! -20 tuntuisi jo varmaan leudolta verrattuna tähän ainaiseen -29--30 asteeseen!

Mites muualla, onko muilla ollut kovia pakkasia?

Leave a Comment

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! Kerrankin oli kiva sää ulkona kuvailuun (vaikkakin älyttömän kylmä!)!

   Poista
 2. Ihania lapasia ja kauniita valokuvia.
  Etelässä pakkanen laskenut hurjaa vauhtia. Perjantaina oli -28,5 ja tällä hetkellä -1,5. Mitä parhaimmat ulkoilusäät tällä hetkellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä se täälläkin on jo onneksi lauhtunut, tuntuu lähes lämpimältä tuo -5 astetta -30 asteen sijaan!

   Poista