20.5.2015 - Kööpenhamina: Christiansborg Slot
Edellisessä tähän matkaan liittyvässä postauksessa seikkailtiin Tivolissa - Kööpenhaminan yhdessä kuuluisimmassa nähtävyydessä eli aivan keskustassa sijaitsevassa huvipuistossa. Emme kuitenkaan ystäväni kanssa käyttäneet koko päivää Tivolin kiertämiseen, vaikka pari tuntia sinne vierähti helposti. Jatkoimme siitä kävelyä, tavoitteena päästä Nyhavniin eli tyypillisiin postikorttimaisemiin.
Aikamme seikkailtiin keskustan katuja pitkin. Keli oli tuolloin lämmin, aurinko porotti pilvettömältä taivaalta, joten lämpöä riitti. Joka kadunkulmassa toki piti pysähtyä ottamaan kuvia (ja näin jälkikäteen niitä läpikäydessä, voin todeta kuvanneeni sarjakuvauksella eli identtisiä kuvia joka kohteesta on vähintään neljä...).
Köpiksestä kyllä huomasi, että nyt ollaan jo ihan erinäköisessä kaupungissa kuin esim. Helsinki. Talot olivat vanhoja ja kauniita, kaupunkikuva idyllinen. Hämmästelin polkupyörien määrää sekä sitä, miten hyvin pyöräilijöille oli pyöräilyolosuhteet järjestetty näinkin isossa kaupungissa: oli pyöräilykaistat lähes joka kadulla, omat liikennevalot ym. Homma näytti toimivan niinkuin pitääkin.
Ihastuin myös veden määrään. Vettä tuntui olevan joka paikassa! Kaupungista kyllä huomasi, että se sijaitsi meren rannalla.
Koska meillä oli päämääränä löytää Nyhavn jossain vaiheessa päivää, ei pidetty kiirettä kiertelyssä ja kaartelussa. Aikamme katuja tallattuamme päädyimme Christiansborgin palatsin (Christiansborg Slot) lähettyville. Päätimme piipahtaa myös sisällä palatsissa, koska palatsista löytyi myös kaipaamani näköalapaikka - minulla kun on periaate, että joka matkakohteessa pitää päästä johonkin korkealle, josta näkee koko kohteen.
Tätä kuvaa voisi melkein jo käyttää Facebookin profiilikuvana....! |
Christiansborg Slot sijaitsee siis aivan Kööpenhaminan ydinkeskustassa, Slotsholmenin saarella, ja on valmistunut v. 1928. Palatsissa sijaitsee muunmuassa Tanskan parlamentti, pääministerin toimisto, korkein oikeus sekä joitakin kuninkaallisia tiloja kuten hevostallit, vastaanottotilat ja kappeli. Yleisöllä on pääsy lähes kaikkiin tiloihin. Yhdellä pääsymaksulla (120 DKK aikuisilta) pääsee kiertelemään palatsin julkisia tiloja tai halutessaan eri kohteisiin voi maksaa erillisestä sisäänpääsystä. Kuitenkin esimerkiksi hevostalleihin oli erillinen sisäänpääsy, joka ei sisältynyt ylläolevaan hintaan.
Hieman hävettää myöntää, etten tiedä edelleenkään, kuka on Tanskan nykyinen hallitsija. Ehkä meillä Suomessa mielenkiintoa riittää ainoastaan Ruotsin hallitsijasuvun uutisiin ja kohuihin - mielenkiinto ei enää riitä Tanskan maalle asti.
Flora Danica, kuninkaallisen perheen maailmankuulu posliinikokoelma on myös palatsissa näytillä. Astiaston kuvituksena on piirroskuvia Flora Danica-kasvioppaasta.
Palatsi toi minun mieleeni suuresti Versaillesin palatsin, jossa kävin Pariisissa v. 2008. Toinen toisensa jälkeen koristeellisempia huoneita upeine kristallikruunuineen ja huonekaluineen. Ero Versaillesin ja Christiansborgin välillä on muunmuassa se, että meitä vastaan tuli tasan yksi turistiryhmä sekä muutama pariskunta, eikä sen enempää vierailijoita. Huoneiden koristelut olivat todella yksityiskohtaisia ja upeita.
Kuningattaren kirjasto, jota käytetään tapaamisiin, teekutsuihin, lounastamiseen ym. Kirjat ovat kuninkaallisen perheen privaattikokoelmaa sisältäen sekä kotimaisia että ulkomaisia teoksia. Ilmeisesti hyllyssä on myös ensimmäisiä painoksia esimerkiksi H.C. Andersenin satukirjoista.
Kuninkaalliset vastaanottotilat, joita käytetään muunmuassa juhlallisten päivälliskutsujen tai muiden juhla-aterioiden järejstyspaikkana.
Kun palatsi oli likimain kierretty läpi, siirryttiin katselemaan maisemia yläilmoista eli palatsin tornista. Hieman epäselvää oli, pääsekö torniin vai ei - mitään selkeää ohjeistusta ei siitä ollut, vaikka kovasti sightseeingiä mainostettiin. Mustapukuiset Security-tyypit olivat meitä vastaanottamassa siellä, mistä torniin piti päästä. Odottelimme aikamme ja sitten päästyämme läpi lentokenttä-tasoisen turvatarkastuksen, pääsimme vihdoin jonottamaan hissiin, jolla ylös torniin pääsisi. Turvatarkastuksen taso oli yllättävä, sillä jouduimme riisumaan takit, vyöt ym ja laukut ja pussit läpivalaistiin. Näköalatasanne muistaakseni kuitenkin oli ilmainen.
Ja olihan ne näköalat komeat! Minulla on tällaisissa paikoissa tapana ensin napsia kuvat lyhemmällä objektiivilla (28 mm), eli saada ns kokonaiskuvaa kaupungista - joka ikisestä suunnasta tietysti. Seuraavaksi vaihdan kameraan vähän enemmän zoomia (70-200 mm), jolla napsin kuvia yksityiskohtaisemmin. Kuvia on siis aina odotettavissa ihan älytön määrä.
Kuninkaalliset hevosaitaukset ja kenttä.
Etualalla Børsen, taustalla horisontissa näkyy muunmuassa Tanskan ja Ruotsin välinen silta, jonka alta juna Malmöönkin menee.
Tornista alaspäästyämme jatkettiin matkaa kuninkaallisille hevostalleille, sopivasti ennen sulkemisaikaa. Harmikseni yksikään hevonen ei iltapäivällä ulkoillut, joten en päässyt niitä kuvaamaan ulkoilmassa. Jos en oikein muista, niin talleille oli erillinen sisäänpääsymaksu - saatan kyllä olla väärässäkin.
Varsinaisten tallien ohessa oli pienenpieni museokin, jossa oli esillä kuninkaallisia satuloita, loimia, satulahuopia, suitsia sekä tyylikäs, täytetty knabstrup-hevosrodun edustaja (knabstrup on tanskalainen hevosrotu). Siitä en nyt viitsinyt kuvaa lisätä blogiin.
Hevoset oleilivat isoissa karsinoissaan eivätkä olleet järin kiinnostuneita kuvia räpsivistä turisteista. Kaikki tottakai valkoisia eli kimoja lipizzoja (lipizza on slovenialainen hevosrotu).
Tallin yhteydessä oli myös vaunuvarasto, jossa esillä oli erisorttisia kuninkaallisia hevosvaunuja.
Wautsi mikä linna! Ja upeita kuvia oot saanut! Köpikseen pitää kyllä mennä vielä joskus uudestaan, kun se edellinen reissu meni vähän ohi... :D
VastaaPoistaJoo suosittelen! Voidaan lähteä yhessä jos et saa muuta matkaseuraa, haluan nimittäin itekin käydä siellä uudestaan! :D Ja ehkä vähän kierrellä muutakin Tanskaa.
Poista