Marraskuun TOP

7.12.2015

En suinkaan yritä saada blogistani enemmän lifestyle-tyylistä kuin mitä se nyt on, mutta silti tuntuu kivalta lisätä vähän omia juttuja niiden perusvillasukkapostausten lisään. Sitä en tiedä, kiinnostaako nämä minun juttuni yhtikäs ketään, mutta eikös oman blogin pääasia ole miellyttää kirjoittajaa itseään? Ajattelin aloittaa TOP-postaukset, joissa kirjoittelen edeltävän kuukauden päällimäiseksi mieleen jääneistä asioista, mahdollisesti luetuista kirjoista, kuunnelluista biiseistä sekä katsotuista leffoista ja tv-sarjoista. Jälkimmäiset kolme ainakin ovat sinällään jo käsitöihinkin liittyvää, sillä vietän suurimman osan ajastani television ääressä katselemassa jotakin sarjaa/leffaa, käsityö tottakai kädessä.

Marraskuun TOP11


Innostuin marraskuussa lukemaan kirjan ensimmäistä kertaa varmaan koko vuonna. Bongasin Bea Uusman Naparetki-kirjan kirjakaupan ylähyllyltä, ja kiinnitin ensimmäisenä huomiota nimeen. Tässä kuussa IN ovat olleet kaikennäköiset lumeen, vuoriin, vuorikiipeilyyn, seikkailuihin liittyvät asiat, joten on ihan luonnollista, että myös jäätikköihin liittyvät teos herättivät mielenkiintoni.

Bea Uusma on ruotsalainen kirjailija, kuvittaja sekä lääkäri, joka on omistanut elämänsä André-retkikunnan mysteerin selvittämiseksi. Vuonna 1897 kolme ruotsalaismiestä lähti ylittämään Pohjoisnapaa vetypallolla. Heidän jäännöksensä löydettiin vasta vuonna 1933 Valkosaarelta, Huippuvuorilta, eikä syytä retken epäonnistumiseen saatu selvitettyä. Uusma selvittää kirjassaan syitä siihen, miksi retkikunta epäonnistui, miksi he kuolivat, milloin he kuolivat ym.

Kirja on puhtaasti tietokirja lukuisine kuvineen ja v. 1897 materiaaleineen (kirjeitä, tavaraluetteloita ym). Minut kirja tempaisi mukaansa välittömästi eikä sen lukemiseen tarvinnut montaa päivää aikaa tuhlata.


Elokuva Everest ilmestyi jo syyskuussa, mutta ehdin katsomaan sen elokuviin marraskuun ensimmäisinä päivinä. Sen jälkeen olin myyty. Everest avasi silmäni Himalajan sekä muiden lumihuippuisten vuorien loistolle, Siitä alkoi minun oma tutkimusmatkani vuorien ja vuorikiipeilyn, lumen ja jäätiköiden maailmaan.

Kahlasin marraskuussa läpi kaikki vuorikiipeilyyn, yli kasitonnisiin huippuihin, kiipeilyonnettomuuksiin ja vuoristoihin liittyvät artikkelit, dokumentit, elokuvat. Samalla päätin lisätä Everest Base Campin omalle bucket-listalleni. Innostus ei suinkaan laantunut joulukuun koittaessa - päinvastoin, tarkoituksena olisi opetella Wikipedian käyttö ja aloittaa kääntämään kiipeilyyn ja ylipäätään vuoriin liittyviä artikkeleita suomeksi. Niinkuin sitä aikaa muka nyt olisi liikaa kaikelle, mitä haluan tehdä.

Aiheeseen liittyviä, loistavia dokumentteja ovat mm. K2 - Siren of Himalayas (2014), The Summit (2012), Meru (2015), Touching The Void (2003).Marraskuun (ja Everestin) myötä innostuin myös dokumenttielokuvista. Harmittavan vähän tulee dokkareita tuijoteltua, mutta senkin edestä tulee kulutettua aikaa kaikenmaailman joutavan hömpän katseluun. Siispä, otin itseäni niskasta kiinni ja tutkiskelin Netflixin dokkari-tarjontaa (joka muuten on yllättävän laaja!).

Mile... Mile & A Half on loistava vaeltamiseen ja patikointiin keskittyvä dokkari, joka kertoo amerikkalaisen kaveriryhmän vaelluksesta John Muir-nimisellä vaellusreitillä Yhdysvalloissa. Reitti on 211 mailia pitkä, jonka korkeusvaihtelu on 2.4 km. Dokkari on taidokkaasti kuvattu, ja esittelee samalla myös upeita valokuvia reitiltä. Hyväntuulinen dokumenttielokuva.

Aiheeseen liittyvä, mielenkiintoineen Reese Witherspoonin tähdittämä elokuva Wild kannattaa myös katsoa, jos vaeltaminen kiinnostaa.
Musiikissa IN on ollut Imagine Dragonsin upea kappale Battle Cry (joka muuten soi myös uusimmassa Transformerissakin) sekä erityisesti elokuvamusiikki. Marraskuussa selkeästi rauhallinen, mutta silti hyvin voimakastahtoinen musiikki on ollut mieleen. Jos yhtään tykkää elokuvamusiikista niin suosittelen lämpimästi mitä tahansa Hans Zimmerin sävellyksiä erityisesti juuri Interstellarin ja Inception musiikkeja. Myös Call of Duty-peliin on tehty harvinaisen onnistuneita pelimusiikkeja, myös Hans Zimmerin tuotantoa (jos joku ei tiedä, kuka on Hans Zimmer, on hän esimerkiksi tehnyt musiikkeja elokuviin Pirates of the Caribbean, Batmanin uusimmat, Gladiaattori ym).

Dario Marianelli oli uusi tuttavuus minulle, ja sai kyllä kiinnostukseni heräämään Everest-elokuvamusiikkien myötä. Melko samankaltaista kuin Zimmerillä. Lisäksi hempeät suomalaiset kuten Samuli Putro ja Jarkko Martikainen ovat piristäneet marraskuisia iltojani.

Käsitöissä in 
1. patalaput
2. villasukat
3. novita 7-veljestä

Kuten blogin puolelta on voinutkin huomata, on käsityörintamalla ollut lähinnä villasukkaa (ja patalappua, joskin näitä ei ole vielä blogissa esitelty). Kuukauden kulutetuin lanka on ehdottomasti ollut Novitan 7-veljestä.


Ovatko lukijat huomanneet esimerkiksi jotain tiettyjä musiikkikappaleita, joita on tullut viime aikoina kuunneltua enempi ja vähempi? Tai jotain ykkössuosikiksi noussutta leffaa marraskuulta? 

Leave a Comment

Lähetä kommentti