Hamsteri tässä terve

17.4.2015

Kuten varmasti jokainen muukin käsityö/diy-henkinen ihminen, myös minä tuppaan hamstraamaan kaikenlaista. Kaikki, minkä voi joskus käyttää hyödyksi jossain, kannattaa ehdottomasti työntää kaappien perukoille ja sängyn alle viemään taas vähän enemmän tilaa kämpän neliöistä ja kerryttämään pölyä. Varsinkin kun tietää, että yleensä aina näiden tavaroiden tulevaisuus on päätyä roskakoriin jonkun muuton tai suursiivouksen yhteydessä, kun ei sitten syystä X ollutkaan aikaa tehdä niistä jotain kivaa.

Koitinkin nyt tänään miettiä, millaisia asioita itse hamstraan kämppäni seinien sisäpuolelle. Kummasti alkoi löytyä asioita, joita on vaan kertynyt. Suurin osa niistä on vielä tosiaan asioita, joista pitäisi tulla uusia asioita jonkun kivan diy-projektin yhteydessä, mutta kas vain, aikaa ei ole vielä sellaisiin löytynyt.

Omalla kohdalla ei myöskään liene epäselvää, mistä tämä hamsterointi on oikein saanut alkunsa. Mistäpä muualtakaan kuin äidiltä. Äiti on ihan samanlainen hamsteri kun minäkin. Ja äiti on perinyt taitonsa isältään eli mun papalta. Tosin kehtaan väittää, että pappa on vielä pahempi - se kerää uutena vuotena ilotulitteista jääneet tikut tienvarsilta ja raijaa soutureissujen yhteydessä kaiken vedessä vastaan tulevan romun mukaan, koska niistä voi vielä joskus tehdä jotain. Kumma kyllä, mummon ja papan tontti on silti siisti eikä siellä pyöri mitään ylimääräistä romua! Ehkä se kerätty ja hamstrattu tulee sitten oikeasti käytettyä!


Langan hamstraaninen nyt mun mielestä lasketaan ihan normaaleihin toimenpiteisiin käsityöihmisten parissa. Lankaa vaan on pakko ostaa aina, vaikka sitä ei todellakaan tarvitsisi. Tässäkin kuvassa on vasta yhden pussin sisältö. Yksi säälittävä muovikassi, joka löytyi olohuoneen nurkasta. Samassa nurkassa on vielä kaksi muutakin pussia täynnä lankoja. Ja makuuhuoneen komerosta löytyy kaksi isoa laatikkoa - täynnä lankoja. Rahankulua ei voi estää!


CD-levyt on yksi uusimpia keräilykohteitani. Nämä on siis kaikki jotain vanhoja, käytettyjä ja naarmuuntuneita CD-levyjä, joille nyt ei vaan ole enää mitään käyttöä. Joskus kun löydän sopivan alustan, leikkaan nämä palasiksi ja liimaan kiinni alustaan. Sitten joskus.



Tölkkien nipsut lienee todella yleinen keräilykohde diy-ihmisten parissa. Nykyajan trendihän tuntuu olevan, että vähintään yksi tölkkinipsu-asia pitää askarrella elämänsä aikana! Minun saaliini nipsujen suhteen on surkea - en juo tölkeistä oikeastaan ikinä mitään. Eli ehkä sitten ensi kesän keskiviikkona saan tarvittavan määrän samanlaisia nipsuja kerättyä, että saan niistä tehtyäkin jotain!


Kankaita on kertynyt kaappiin jokunen pakka. Miksi? Koska kankaita nyt vaan on niin kiva ostaa. Nuo kuvassa olevat kankaat on varmaan kaikki Ikeasta, sieltä nyt saa laatukangasta älyttömän halvalla. Edes ostaessani näitä, ei minulla ole ollut mitään päämäärää tai metrimäärää - olen vaan nappaillut satunnaisen määrän kivannäköistä kangasta. Eikä mulla ole edes ompelukonetta....


Postikortit on myös yksi mun keräilykohteista. Niitä tulee välillä (lue: harvoin) postiluukusta ja useammin ostettua kaupasta ja matkoilta. Ulkomailla matkaillessani, mulle ei oo niin väliä käydä shoppailemassa hienoja merkkivaatteita sun muuta roinaa, mutta postikortteja saatan kyllä raijata mukanani yhden matkalaukullisen. Ensimmäisellä Pariisin reissulla taisin ostaa yli 60 postikorttia... Ei mitään järkeä. Mutta! Osa näistä on sentään toimittanut taulujen virkaa seinillä kun tykkään tehdä korteista ja kuvista kivoja kollaaseja! Ei ihan hyödyttömiä!


Karttoja hamstraan myös. Kuvaan ei nyt eksynyt kuin tämä yksi, vanha kirpparilta ostettu karttakirja, jossa Venäjäkin on vielä Neuvostoliitto. Tähän mennessä oon käyttänyt vanhoja karttoja askarteluun ja tehnyt niistä muunmuassa pakettikortteja ja kirjekuoria. Saa nähä, mitä muuta vielä keksis!


Vessapaperihylsyt on myös aika legendaarinen keräyskohde kaikkien harrastajien keskuudessa. Näistähän voi askarrella vaikka mitä! Harmittavan tilaavieviä keräilykohteita. Viime aikoina oon myös erehtynyt ostelemaan huijarifirmojen vessapaperia, joissa hylsyt on jotain muuta kuin tätä ruskeaa pahvia!


Kävyt. Jep. Mun on jo viimiset viis vuotta pitänyt tehdä näistä kävyistä sellanen kiva, jouluinen kranssi ovenpieleen, mutta siellä ne vieläkin seisoo laatikossa. Edes marsut ei syö näitä. Ehkä ne saa seistä laatikon pohjalla vielä seuraavatkin viis vuotta, ennenkuin pääsevät kranssiin.


Muovieläimiä oon itseasiassa jo käyttänytkin kerran diy-hommeleihin, mutta vielä niitä riittäis. Näissä on osa sellasia, jotka on toimittaneet kaverin virkaa vuosina 92-98 (oletettavasti?) hiekkalaatikolla, osa taas työllä ja vaivalla kaupasta ostettuja. Halpoja muovieläimiä ei muuten enää saa mistään. Lienee tarpeellista säilyttää nämä.


Kynsilakat on paras shoppailukohde sellaiselle, joka on töissä paikassa, jossa kynsilakkojen käyttö on ehdoton ei. Tässä kun ei ole kuin murto-osa mun kynsilakkakokoelmasta, joka siis parhaimmillaankin kuivuu purkkeihinsa eteisen lipastossa. Ehkä mä sitten kesälomalla käytän kynsilakkoja - tai ainakin yhtä väriä.


Kun helminauha poistuu käytöstä tai rispaantuu, on ne helmet pakko säästää tulevaisuuden varalle. Totta kai. Nämäkin siis edesmenneitä koruja, jotka odottavat uutta käytötarkoitusta, jota ei varmasti tule ikinä (en edes muistanut, että mulla on helmiäkin jemmassa!).


Ehkä ensimmäinen oikeasti hyödyllinen kohde keräyksille, jos unohtaa tuon Pringles-purkin. Lasipurkit ja muovirasiat kun tulee oikeasti vielä jossain vaiheessa käyttöön. Minä sanon jyrkän ei:n överihinnotelluille tupperware-kipoille (vaikka töissä niitä kuinka jaksetaan tuputtaa!), kaupasta saadut muovirasiat riittää vallan mainiosti eikä hintakaan ole kolmenumeroinen... Mutta - näissäkään ei voi tehdä poikkeusta, eli jokaikinen purnukka ja purkki pitää kaapin perukoille jemmata, eihän niitä nyt voi poiskaan heittää!


Entinen/nykyinen akvaristi kerää kaikki kivannäköiset kivet ja karahkat matkaan reissulta kuin reissulta. Myös joka kerta kun olen käynyt ulkomailla (okei, paitsi Pariisissa), olen tuonut mukanani hiekkaa. Ja kiviä. Kun jaksoin harrastaa akvaarioita, ne meni sentään hyötykäyttöön, mutta nyt kun koitan päästä tuosta harrastuksesta eroon - en tiedä, mihin kiveni tungen. Saippuakipossa niitä on muutama, mutta mihin muualle. Ideoita?


Viimeisen hamstrauskohteeni on lehdet. Sohvan vieressä niitä on noin metrinen pino, joka kasvaa koko ajan. Niitä löytyy myös erinäisten pöytien ja lipastojen päältä ja välistä ja alta. Uusin valloituskohteeni ovat tottakai käsityölehdet, joita on pakko ostaa kaupasta jos yksikin kannessa oleva sana vaikuttaa kivalta. Ja lehtiä ei tietenkään voi heittää pois koska niitä saattaa vielä joskus lukea (kertaakaan en ole viimeisen kahden vuoden aikana lukenut yhtäkään lehteä tuosta metrisestä pinostani). Ai niin, näitähän on vielä muutama laatikollinen varastossa.


Onko lukijoilla hamsterointikohteita? Nyt saa ilmiantaa kaikki keräilykohteet, ja jos omistat blogin niin bloggaa ihmeessä asiasta - laita linkkiä kommentteihin niin pääsen itsekin lukemaan!

Leave a Comment

  1. Miä keräsin pienenä kans kiviä. En tiijä miks. Ne oli vaan niin kivoja! Joskus löysin meidän mummon pihasta kiven, joka näytti ruumisarkun kannelta. Päätin, että kun mummosta aika jättää, vien kyseisen kiven mummon haudalle. Ja siellä se kivi on ollut nyt yli 10 vuotta. Ja juu, lankoja hamstraan ja noita rasioita myös. Mies vähän vahingossa karsi miun rasiavarastoa: oli tekemässä ruokaa ja laittoi yhden muovirasian hellalle. Laittoikin väärän hellan päälle ja tämä miun muovirasia suli mukavasti hellalle! Että niinkin niistä pääsee vahingossa tai "vahingossa" eroon ;) Hmm... miä en ees uskalla ajatella, mitä muuta miä oon onnistunut hamstraamaan! :D PS. Ihania hamstrauskohteita ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivien keräys on kivaa! Niitä löytää kuitenkin suht helposti ja ne osaa vaatimattomuudessaan olla yllättävän kauniita!

      Haha, hyvä tapa päästä eroon muovirasioista! Ei ehkä kannata ottaa tavaksi tai pääsee kohta eroon koko keittiöstä... :D Ja kaunis kiitos! :)

      Poista
  2. Hahhahaaa! Meikäläisellä on ihan samat keräilykohteet! :'D Tosin keräilen vaan hienoja lasipurkkeja ja -pulloja, en muovirasioita :b

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mut täytyyhän sun muovipurkitkin säästää! Mihis sä sitten meinaat syksyllä kerätyt marjat pistää? Ei esimerkiks vattuja voi pakastaa pussissa! Nyt heti kuule säästät kaikki purkit ja purnukat! :D

      Poista
  3. Mullakin on tapana säästää ja keräillä vaikka mitä, koska "kyllä mä tästä vielä jotain teen". :D Säilöön täytyy laittaa juurikin kaikki mahdolliset helmet, paperit, joissa on hienoa kuvioa, käytetyt postimerkit, hienot pakkaukset, naarmuttuneet vinyylilevyt (näitä on varmaan kolme kauppakassillista, enkä tiedä, mitä näistä oikein tekisin!), kankaantilkut, purkit, pullot, kruunukorkit... Tähän kun lisätään se, että kaikelle ei ole säilytyspaikkaa, niin kotini on melkoinen kaaos. Yleensä parin suursiivouksen ajan suojelen näitä aarteitani, mutta sitten tajuan, etten koskaan oikeasti tule tekemään niistä mitään, ja heitän ne roskiin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole vielä päässyt tuohon vaiheeseen, että heittäisin hamstratut asiat roskiin :D Toisaalta, asun ihan sopivankokoisessa kämpässä, jossa ainakin vielä on riittävästi säilytystilaa, eli ehkä se vaihe tulee vasta sitten kun oikeasti tila loppuu! Odotan kauhulla langanvärjäysinnostuksen kasvamista ja sitä, että alan säilöä kaikki kämpän nurkat täyteen ties mitä jäkälää sillä odotuksella, että ehkä jonakin päivänä värjään niillä lankoja :'D

      Poista