Alkuun pahoittelut ylipitkästä otsikosta! Mutta kun oli pakko saada mukaan sekä uutta opettelemassa-sana että reseptit-sana, että otsikko menee blogin sääntöjen mukaisesti. Eli tämä postaus kuuluu myös uutta opettelemassa -sarjaan, koska ihan ensimmäistä kertaa elämässä tein juustokakun, joka paistetaan uunissa! Oon tottunut tekemään juustokakkuja, jotka hyydytetään, mutta kerta se on ensimmäinen kun se liivatteella läträämisen sijasta tyrkätäänkin uuniin!
Ohje on napattu Hannah Milesin kirjasta 'Juustokakut - 60 suussasulavaa leivonnaista', joka on varmaan jonkun lehtitilauksen kylkiäisenä tullut. Toki tämänkin kakun kanssa meni monta asiaa pieleen, mutta lopputulos kuitenkin oli ihan onnistunut. Ohjeen kakku on tehty n. 23 senttiseen irtopohjavuokaan, eli ihan riittoisakin on. Vaahterasiirappia korvasin ihan normi vaalealla siirapilla kun vaahterasiirappi on niin älyttömän kallista kaupassa. Makueroa näillä ei ole omasta mielestäni ole, vaahterasiirappi on vaan vähän enempi juoksevaa kun tavalliset siirapit.
Toffee-pekaanipähkinäjuustokakku
12 hengelle
Ainekset:
Pähkinäpohja:
30 g pehmeää voita
100 g hienoksi rouhittuja pekaanipähkinöitä
Täyte:
600 g tuorejuustoa
500 g ricottajuustoa
4 isoa kananmunaa
2,5 dl vaahterasiirappia (tai tummaa/vaaleaa siirappia)
Kuorrute:
vajaa 1 dl sokeria
n. 1 dl ruskeaa sokeria
3 rkl vaaleaa siirappia
1 kukkuramitallinen tl kanelia
1 tl vanilja-aromia/tahnaa
40 g voita
1 kananmuna ja 1 keltuainen vatkattuna
100 g pekaanipähkinän puolikkaita
Valmistus:
1. Kuumenna uuni 170-asteiseksi.
2. Voitele vuoan pohja ja reunat voilla. Ripottele rouhitut pähkinät vuokaan ja ravistele vuokaa, jottap ähkinät leviävät tasaisesti pohjalle ja reunoille.
3. Vatkaa tuorejuusto ja ricotta isossa kulhossa keskenään. Lisää munat ja siirappi ja vatkaa seos tasaiseksi.
4. Kaade täyte vuokaan (käytä apuna lusikkaa tai kauhaa, muuten pähkinät pöllähtävät kuten allaolevassa kuvassa), nosta vuoka uunipellin päälle ja paista kakkua uunissa 50-60 minuuttia. Kakku on valmis kun se on pinnalta kullanruskea, mutta tutisee keskeltä vielä hiukan.
Sen ei pitäisi näyttää tältä... Eli kaikki pohjan pähkinät on nyt pinnassa ja pohjaa ei tähän kakkuun tullutkaan... |
6. Mittaa kuorrutetta varten kattilaan sokerit, siirappi, kaneli, vaniljatahna/aromi ja voi ja kuumenna, kunnes sokerit ovat sulaneet ja seos on siirappimaista.
7. Nosta kattila levyltä ja anna seoksen jäähtyä 10 minuuttia. Vispaa sitten joukkoon vatkatut munat. Siivilöi seos.
8. Anna kakun olla vielä vuoassa ja asettele pekaanipähkinänpuolikkaat pitkin kakun reunaa. Lusikoi päälle kuorrutetta. Jos kuorrutetta jää yli, sen voi tarjota kastikkeena. Kakku on parhaimmillaan kun se saa seistä jääkaapissa yön yli. Irrota kakku vuoastaan vasta juuri ennen tarjoilua.
Ja sitten yön yli jääkaappiin! |
Lähetä kommentti