Hyvää synttäriä minä!

31.3.2013


Synttärit oli ja meni ja työharjottelukiireiden myötä en ole paljon kerennyt blogiin rustailla. Pitäis vähän ryhdistäytyä tässä - kyllähän sitä aikaa löytyisi kun viitsisi vaan jostain välistä napata. Joka tapauksessa, synttärit oli viime sunnuntaina (24.3) ja ikää kertyi mittariin 22 vuotta. Mitään isoja bileitä ei tietenkään pidetty, mitä nyt vähän sukuloimassa käytiin. Mutta tottahan sitä pitää synttäreillä (kun synttäreillä!) olla kakku. Siitä se ajatus sitten lähti...

Angry birds-kakku
ohje otettu Pirkka Ruoka-lehdestä 03/13

Ainekset:
Pohja:
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 tlk (à 2 dl) vispikermaa
1 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 tl sitruunankuorta raastettuna
n. 2 dl vadelmahilloa tai muuta hilloa
(2 banaania)

Kostutus:
1 dl vedellä laimennettua sitruunamehua

Kuorrutus:
n. 400 g vihreää marsipaania (itse käytin värjättyä sokerimassaa n. yhden paketin)
1 (20g) Fazer lakritsipatukka
tomusokeria
vettä

Valmistus:
1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi seos muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (halkaisija n. 23 cm). Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla n. 30 min. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa hieman jäähtyneenä.


2. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla, vanilliinisokerilla ja sitruunankuoriraasteella. Leikkaa kakku neljään osaan (itse leikkasin kolmeen), mutta leikkaa päällimmäinen osa ohuemmaksi kuin muut.

3. Kostuta levyt vedellä laimennetulla sitruunamehulla. Levitä alimmaiselle kakkulevylle vadelmahilloa ja kermavaahtoa. Täytä muut välit samalla tavalla. Painele kakun reunoja hieman alemmaksi, jotta kakusta tulee hieman pyöreä. Levitä täytettä ohuesti myös kakun pinnalle. (Itse laitoin väliin myös banaania ja jätin päälliskuorrutukset hillon osalta väliin - pelkkä kermavaahto, jotta sokerimassa pysyisi paikoillaan.)


huomaa siistit työtasot ja ammattimaiset työvälineet!
4. Pehmennä marsipaania/sokerimassaa käsissä vaivaten. Kauli marsipaani kahden leivinpaperin välissä n. 3 mm paksuiseksi levyksi. Voit käyttää apuna vehnäjauhoja tai tomusokeria. Leikkaa levy pyöreäksi lautasen avulla. Nosta levy kaulimen avulla kakun päälle ja painele marsipaani tiiviisti kakun reunoja vasten. Leikkaa reunat tasaiseksi terävällä veitsellä. Anna kakun kostua yön yli jääkaapissa.

Käytettäessä sokerimassaa, täytyy se yleensä värjätä. Itse värjäsin sokerimassani nestemäisillä elintarvikeväreillä, käyttäen sekä vihreää että keltaista ja vaivaten massaa käsissäni. Koko hommahan vaati ainakin neljä eri kaulitsemiskertaa, koska siitä ei kertakaikkiaan tullut mitään. Joko massa jäi pöytään/alustaan kiinni tai hajosi. Kannattaa olla nopea, sillä sokerimassa meinaa kuivahtaa todella nopeasti. Kermavaahto kakun päällä pitää massan paremmin kiinni ja antaa siloisemman pinnan.

5. Muotoile marsipaanista possulle kärsä ja korvat. Leikkaa lakusta ohuita viipaleita korviin, kärsään ja silmiin. Lakritsiviipaleita voi muotoilla isommaksi kaulimella tai käsin painelemalla ja pienimmiksi leikkaamalla saksilla. Leikkaa lakritsista myös kulmakarvat possulle. Sekoita tilkka vettä pieneen määrään tomusokeria ja tee kuorrutteella possulle silmät. Valmis!

Ei mikään täydellisyyden perikuva mutta aivan loistava minulle!

Tietenkään yksi kakku ei riitä mihinkään - varsinkin kun syöjiä on max. 8 henkilöä... Oli pakko kokeilla myös kakkutikkari (cake pops) -reseptiä, kun olin vartavasten kirjankin ostanut aiheeseen liittyen. Pakko sanoa, että melko helppo tehdä ja erittäin hyvän makuisia - meni kyllä kakun ohi ihan sata-nolla!


Peruskakkutikkarit

ohje kirjasta Clare O'Connell - Kakkutikkarit

Ainekset:
Kakkuosa:
125 g voita
125 g hienoa kidesokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Kakkupallojen tekeminen:
1 jäähtynyt kakku
70 g rasvaista tuorejuustoa
140 g tomusokeria

Kuorrutus:
20 (à 30 g) kakkutikkaria
400 g Candy melts-nappeja
1 rkl öljyä
koristeita pinnalle


Valmistus:
Kakkuosa:
1. Kuumenna uuni 160 asteeseen.

2. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

3. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos muiden aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

4. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 25 in tai kunnes kakku on kohonnut ja keskeltä kypsä. Kokeile kypsyyttä tikulla.

5. Anna kakun jäähtyä vuoassa 30-40 min. Kumoa kakku ritilälle ja anna jäähtyä muutama tunti. Kakku on paras tehdä päivää ennen tikkareiden tekoa.

Kakkupallojen tekeminen:
1. Pane kakku monitoimikoneeseen ja jauha se murumaiseksi seokseksi (itse tein tämän käsin, koska en monitoimikonetta omista - hyvin sujui). Siirrä syrjään. Sekoita tuorejuusto ja tomusokeri tasaiseksi massaksi.

2. Sekoita käsin kakunmurut ja tuorejuustoseos kosteaksi massaksi.

3. Mittaa digitaalivaa'alla seoksesta 30 gramman paloja, joita tulee 20 kappaletta. Pyöritä palat palloiksi ja pane lautaselle.

4. Pane lautanen jääkaappiin ja anna pallojen jäähtyä muutama tunti. Jos aikaa on vähän, voit laittaa pallot pakastimeen 10-15 minuutiksi. Varo kuitenkin, etteivät ne jäädy.


Kuorrutus:
1. Pane Candy melts-napit kulhoon ja sulata niitä mikroaaltouunissa keskilämmöllä kunnes massa on täysin sulaa ja juoksevaa.

2. Kasta tikkaritikku täysin sulaneeseen kuorrutteeseen sentin verran ja työnnä tikku kovettuneen kakkupallon sisään.

3. Sekoita sulanutta kuorruteseosta että se pysyy notkeana. Jos seos vaikuttaa liian paksulta, ohenna sitä lisäämällä siihen ruokalusikallinen öljyä.

4. Pidä tikun päästä kiinni ja kasta kakkutikkari kuorrutteeseen. Kierittele niin, että tikkari verhoutuu kauttaaltaan kuorrutteeseen. Käytä tarvittaessa lusikkaa apuna. Ravistele tikkaria varovasti, jotta saat ylimääräisen kuorrutteen pois.

5. Jos käytät nonparelleja tai muita sokeripohjaisia koristeita, lisää ne vielä kun tikkarin pinta on kostea. Pistele tikut styroksinpalaan ja anna tikkareiden kuivua. Kääri sellofaaniin ja säilytä jääkaapissa. Jos käytät kaakaovoita tai muita tahnavärejä, koristele tikkarit kuivumisen jälkeen. Kuivata koristeita 5-10 min pakastimessa ennen käärimistä ja jääkaappiin siirtämistä. Kakkutikkarit säilyvät huoneenlämmössä kaksi päivää ja jääkaapissa noin viikon. Älä pidä tikkareita jääkaapissa ilman sellofaania, sillä ne alkavat 'hikoilla'.

Leave a Comment

Lähetä kommentti