Tiskirättien vino pino

20.6.2016


Tämän postauksen käsityöt ovat osa Käsityökirjahaastetta.

Vihdoin! Vihdoin sain kuvattua kevään aikana valmistuneita käsitöitä ja jopa tehtyä niistä postauksen. Osa valmiista töistä jäi kyllä kuvaamatta, kiitos Suomen sateisen kesän. Ensi kerralla sitten. Kyllä nämäkin kuvat näyttää niin paljon paremmilta ulkona kuvattuna kuin sisällä räpellettynä. Harmi, ettei tällaisena aktiiviharrastelijavalokuvaajana jaksa niiden kaikkien muiden kuvaamisten päälle lähteä vielä kuvaamaan villasukkia ulkosalle jokaikinen kerta! Ehkä jos olis vähemmän käsiteltäviä kuvia kerralla niin motivaatio olis suurempi!

Mutta siis. Aloitin käsityökirjahaasteen maaliskuussa ja olen siihen saanut jo jokusen työn valmiiksi. Osa on jäänyt keskeneräisenä laatikon pohjalle, odottamaan parempaa motivaatiota. Tiskirättejä on pitänyt tehdä jo pidemmän aikaa ja haasteen myötä lähdin siihen rupeamaan, ja tulihan niitä! Kuusi tiskirättiä tuli yhden viikon sisään ahkeroitua, hieman eri ohjeilla kaikki. Samalla tuli napattua itseasiassa kolme kirjaa pois listoilta - tiskirättien ohjeet ovat nimittäin kolmesta eri kirjasta.Lanka : Rowan Summerlite DK
Puikot : sukkapuikot, koko 3 mm
Langan menekki : 27 g
Ohje : 'Luottoliina tiskirätti' kirjasta Kerällä - Kotiin ja ylle by Jonna Hietala

Ylläoleva sinisen tiskirätin ohje on napattu kirjasta Kerällä-kirjasta, josta en ole toistaiseksi neulonut muuta kuin yhdet raitasukat. Kirjassa on paljon simppeleitä ohjeita, mutta jotenkin ne on kaikki turhan tylsiä omaan makuuni. Myös hankalat lankavalinnat on aina saaneet minut pysyttelemään muissa vaihtoehdoissa. Nyt kuitenkin päätin tehdä tiskirätin kirjan ohjeella kun sellainen kerta oli tarjolla.

Kirjan mukaan neulos on chinese waves-nimistä neulosta, joka syntyy pelkillä oikeilla silmukoilla. No, syntyyhän se, mutta ihan varmasti sekosin laskuissani enkä oikeastaan loppupeleissä näe rätissäni mitään hienoja 'aaltokuvioita'. Kirjan esimerkkikuvan rätti näyttää paljon paremmalta! Ehkä olisi pitänyt tehdä tiiviimmällä... Asiansa tämäkin varmasti ajaa. En vielä tiedä, annanko rätin äidilleni vai pidänkö sen itselläni. Saa nähdä.Lanka : BC Garn Allino (aalto-osuus) & Hjertegarn Blend Bamboo (reunat)
Koukku : virkkuukoukku 3 mm
Langan menekki : 39 g
Ohje : 'Simpukkapitsi' kirjasta 200 virkattua ruutua by Jan Eaton

Merensinisen aaltotiskirätin idea lähti alunperin liikkeelle lankavalinnasta: löysin Titityystä kerän puuvilla-pellava-sekoitelankaa, jonka piristävän siniturkoosi väri lähes kutsui virkkamaan jonkun kivan tiskirätin. Tykkäsin myös langan karkeudesta - siitä on varmasti tiskirätissä hyötyä. Blend Bamboo kun tuppaa olemaan aika sileää ja kiiltävää, tämä on aivan sen vastakohta.

Aaltokuvio sen sijaan ei ollut mikään helpoin tehdä. Vaikein osuus oli saada pidettyä aaltojen määrä vakiona joka kerroksella. Kummasti se meinasi rätin keskikohdalla hieman karata ja rätti onkin muodoltaan melkoinen keskivartalolaihistelija. No, eipä sitä onneksi käytössä huomaa. Tästä tuli ehdottomasti tämän satsin oma suosikkini - kävin jopa ostamassa lisää Allino-lankaa, jotta voisin tehdä lisää rättejä! Omalle budjetilleni lanka on hieman turhan hintavaa (50 g = 5,50 €), mutta kerrankos sitä nyt eletään!Lanka : Fibra Natura Bamboo Jazz Multi (sinivalkoharmaa) & Hjertegarn Blend Bamboo (t.sin)
Koukku : virkkuukoukku, koko 2,5 mm
Langan menekki : 35 g
Ohje : 'Pelkistetty isoäiti' kirjasta 200 virkattua ruutua by Jan Eaton

Samalla istumalla kun väänsin nämä muutkin sinisen sävyiset tiskirätit, väkersin myös tämän. Itseasiassa, taisin tehdä tämän tiskirätin Jyväskylä-Helsinki-automatkalla, kun oltiin äidin kanssa menossa hakemaan hänelle uutta autoa. Kyllä sitä parissa tunnissa saa ihmeitä aikaan.

Perus isoäidinneliö-tyyppisesti tehty rätti jäi ehkä aavistuksen turhan reikäiseksi, mutta varmaan toimii ihan ok tehtävässään. Koukkua piti pienentää kaksipuolikkaaseen, muuten rätistä olisi tullut vielä isoreikäisempi! Lanka tuo kyllä oman, hauskan vivahteensa tähän rättiin - värin vaihtelut tuntui jossain kohdin menevän jopa symmetrisesti!
Pyöreä punaharmaa rätti
Lanka : Hjertegarn Blend Bamboo (pinkki) & Schachenmayer Original Catania Denim (harmaa)
Koukku : virkkuukoukku, koko 3 mm
Langan menekki : 30 g
Ohje : 'Vauhdissa mukana' kirjasta Patalappuja à la Carte by Taito Uusimaa Ry, Jaana Vehkasalo


Punapinkkivaaleanpunainen rätti

Lanka : Fibra Natura Bamboo Jazz Multi
Koukku : virkkuukoukku, koko 3 mm
Langan menekki : 37 g
Ohje : 'Valoja ja Varjoja' kirjasta 200 virkattua ruutua by Jan Eaton

Tällä kertaa virkkauksieni värijakauma ulottui näemmä vain kahteen väriin - siniseen ja punaiseen. Kolme sinisävyistä, kolme punasävyistä rättiä ja that's it. Mikäpäs siinä, tuli käytettyä lankavarastosta rullia pois. Seuraavaksi voikin sitten varmaan tehdä jonkun jämälankatiskirätin kaikista bambulankojen nöttösistä.

Pyörylärätin ohjetta olen aikoinaan hyödyntänyt muunmuassa patalapuissa - onhan se patalappu-kirjastakin napattu. Tällä mallilla tehty patalappu on usein kuitenkin liian ohut, joten ajattelin testata, millainen tiskirätti ohjeella tulisi. Ärsyttävähän se oli näin ohutta lankaa virkata, mutta hitaasti hyvä tulee. Nätti siitä ainakin tuli - tykkään tosi paljon Catania Denim-langan hienoisista värivaihteluista. Edellämainittu oli myös hieman paksumpaa kuin bambulanka, ja tuo pientä kohokuviota rätin pintaan. Puuvillaa en toki itse ole aiemmin testannut räteissä, mutta olettaisin niiden toimivan samalla lailla kuin mikä tahansa muu kasvikuitu - ei tietenkään niin hyvin kuin esimerkiksi bambu tai hamppu. Aika näyttää, mitä tälle tiskirätille käy. Ainakin se käteen tuntuu jämerältä ja sillä saa varmaan hinkattua pinttyneetkin liat irti pöytätasoista (jos sellaisia on, minulla ainakin tuntuu olevan...!).

Sekavan punapinkkiin rättiin lankavalinta oli alusta alkaen ehkä väärä. Joku tasaisempi väri toisi paremmin kuvion esiin, nyt kumpainenkin meinaa hukkua toisiinsa. Malli on sovellettu versio 200 virkattua ruutua-kirjan mallista, ja on muutenkin tehty vähän sinnepäin. Rätti lähti hyötykäyttöön mummon keittiöön ja ainakin mummo oli työstä hyvin otettu. Ja sehän se on tärkeintä.Lanka : Hjertegarn Blend Bamboo (pinkki & valkoinen)
Koukku : virkkuukoukku, koko 3 mm
Langan menekki : 43 g
Ohje: omasta päästä

En nyt kuollaksenikaan löytänyt ylläolevan rätin inspiraatio-kuvaa - ihan varmasti sellainen oli olemassa, joten siksi yllä lukee ohjeen olevan omasta päästä. Ja aika pitkälle se onkin. Koko rätti oli muutenkin melkoinen murheenkryyni eikä yhtään niin hieno kuin alunperin sen ajattelin olevan. En tiedä, miten se tulee edes kestämään käytössä noiden pitkien 'irtolankojen' kanssa, mutta samapa se. Tulipahan tehtyä.Leave a Comment

Lähetä kommentti