The Bucket List

7.11.2015

Oon jo pitkään ajatellut tekeväni ihan konkreettista listaa niistä ihan ultimaattisista haaveista, jotka haluaisin tämän elämän aikana toteuttaa. Jos joku on nähnyt elokuvan Bucket List, niin nyt on kyse samantyylisistä haaveista. Asioita, mitkä pitää nähdä/tehdä/kokea, ennenkuin kuolee.

Konkreettinen bucket-lista tuli mieleeni kun periaatteessa sain yliviivattua yhden kohteen pois listalta viimeisimmän Viron reissun myötä. Kun sitä kerta nyt bloggaa epäaktiivisen aktiivisesti, niin miksei omaa bucket-listaa tyrkkäisi blogin yhteyteen. Siispä, bucket-listani löytyy yläpalkin linkeistä. Tässä on selityksen kera muutama ilmiselvä asia listaltani:

kuva : Liam Davis / flickr.com
Pripyat - Tsernobyl, Ukraina
Pripyatissa eli Tsernobyl-ydinvoimalan viereisessä kaupungissa vierailu on kuulunut bucket-listalleni niin pitkään kuin muistan. Siitä asti kun historia (erityisesti Neuvostoliiton historia) alkoi kiinnostaa, on tämä kyseinen, surullinen tapaus Ukrainassa kuulunut aina must see-listalleni. Enemmän minua kiehtoo hylätty kaupunki ja haluaisin päästä vierailemaan siellä, vielä kun se on likimain kunnossa.

kuva : wonker / flickr.com
Himalaja
En ole ikinä nähnyt mitään vuoristoa eläessäni, edes lentokoneesta, joten ehdottomasti haluan päästä näkemään Himalajan ja kaikki ne kuuluisat lumihuiput. Haluan nähdä Mount Everestin, K2:sen, Lhotsen ym. Vielä parempaa olisi, jos pääsisi näkemään ne useammasta eri suunnasta.

kuva : ilkerender / flickr.com
Mt Everest Base Camp, Tiibet
Mt Everestin Base Camp on uusi tulokas listalla, ja mielenkiinto leirillä oleiluun on herännyt lukuisten dokumenttien, artikkelien ja tv-ohjelmien jälkeen. En usko, että tämän elämän aikana aloittaisin vuorikiipeilyn ja huippujen saavuttamisen, mutta olisi hienoa viettää vaikka edes jokunen päivä vuorikiipeilijöiden seurassa Base Campilla.

kuva : Greg Willis / flickr.com
Kirahvien valokuvaaminen Afrikassa
Afrikan eläimistö on kiehtonut minua jo kautta aikojen, ja siitä asti kun aloitin valokuvausharrastuksen, on bucket-listalle kuulunut kirahvien valokuvaaminen jossakin Afrikan savannilla. Unelmana olisi, että tämä tapahtuisi helikopterista sekä maan kamaralta, mutta saa nähdä.

kuva : Annie and Andrew / flickr.com
Trans-Siperia, Venäjä
Matkaaminen Siperian halki junalla - Moskovasta Vladivostokiin - on kuulunut bucket-listalle jo pitkään. Venäjän kielen opiskelu ei yhtään helpottanut halua, matkustaa tuolla kuuluisalla junareitillä. Ehkä jonain päivänä.

kuva : Bill Dickinson / flickr.com
Route 66, Yhdysvallat
Vannoutuneena road trip-ihmisenä, myös Route 66 on yksi niistä must see-kokemuksista. Ottaisi lennot reitin alkupäähän, vuokraisi/ostaisi halvan auton ja ajaisi koko tien päästä päähän. Amerikan roadtrip on kyllä suunnitteilla, mutta veikkaan, ettei se nyt tällä kertaa vielä suuntaudu Route 66:lle.


kuva : tsaiproject / flickr.com
Auschwitz, Puola
Kohde ei varmasti esittelyjä kaipaa, jokainen tietää, ylläolevan paikan järkyttävän käyttötarkoituksen. Olen jo muutaman keskitysleirin jäänteet/muistomerkit kiertänyt (Salaspils, Kaunas, Treblinka), mutta Auschwitz on ehdottomasti nähtävä, kun se vielä on pystyssä.

Aika matkustuspainoisia on nämä... Mutta toisaalta, matkustelu on se, mitä itse kaipaan elämältäni. En halua jämähtää samaan pikkukaupunkiin koko loppuiäkseni. En päässyt lapsena/nuorena matkustelemaan juurikaan, koska joka reissuun säästettiin useampi vuosi rahaa, joten nyt kun matkustelu periaatteessa on mahdollista, on maailmalle pakko päästä.

Onko muilla jonkinsorttisia bucket-listoja? Kirjoitettuna ylhäällä tai pään sisällä? Mitä on ehdottomasti nähtävä tai koettava ennenkuin se on liian myöhäistä? Ja jos sinulla sattuu olemaan samanlaisia intressejä ja matkakaverista puutetta niin ota ihmeessä yhteyttä! Kuka tietää, vaikka lähdettäisiin yhdessä reissulle!

Kuvat eivät ole ottamiani vaan ne on lainattu flickr.comista CC-lisenssien myötä. 

Leave a Comment

 1. Mä kävin kesällä tuolla keskitysleirillä ja se veti kyllä sanattomaksi... Sen jälkeen en muutamaan yöhön saanut edes kunnolla unta kun mietin tuota paikkaa ja oppaan kertomia asioita. Kauhistuttava mutta mielenkiintoinen paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Se on kyllä kauhistuttava paikka, vaikka ei niin kuolettava keskitysleiri kuin esimerkiksi Treblinka, Puolassa. Auschwitz vaan oli ainut, josta jäi likimain kaikki rakennukset pystyyn.

   Poista
 2. Mä kävin kesällä tuolla keskitysleirillä ja se veti kyllä sanattomaksi... Sen jälkeen en muutamaan yöhön saanut edes kunnolla unta kun mietin tuota paikkaa ja oppaan kertomia asioita. Kauhistuttava mutta mielenkiintoinen paikka.

  VastaaPoista
 3. Mäkin olen pitkään haaveillut matkustavani Pripyatiin! Jollain tasolla houkuttelee tuollaiset erikoiset paikat, joissa ei kovin moni ole käynyt. Itse en välitä mistään Pariisista/Eiffelin tornista tai Roomasta, jossa kaikki ovat käyneet ja joissa on hirveät määrät turisteja. Pripyat ja Tsernobil nivoutuu omaan elämääni muutenkin siten, että olen syntynyt kyseisenä vuonna, kun ydinvoimalaonnettomuus tapahtui, olin vain muutaman kuukauden ikäinen silloin. Vielä joskus, vielä joskus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pariisi ja Eiffel-torni pitää kerran elämässä nähdä, mutta onhan ne älyttömiä turistirysiä verrattuna joihinkin täysin autioituneihin kaupunkeihin, saati Pripyatiin! Nyt taitaa olla huono aika matkustaa kumpaan tahansa kohteeseen, Ukrainassakin taitaa vielä jonkinnäköistä kriisiä olla menossa. Toivottavasti jättävät kaupungin kuitenkin rauhaan, onhan se hyvä muistutus monesta eri asiasta!

   Poista