Joululahjasukkia

25.12.2015

Koittihan se joulukin vihdoin, ja nyt voi ainakin itse huokaista likimain helpotuksesta käsityörintamalla! Melkein kaikki haluamani käsityöt sain jouluksi valmiiksi ja pakettiin, vaikka tiukille meinasikin mennä!

Tänä vuonna tein pääasiassa lahjaksi sukkia; yhden parin sekä mummolle että papalle, ja yhden parin äidille. Pikkuveljen lapaset on juuri aloitettu, tiedossa kun oli jo, ettei ne jouluksi ehdi. Nyt jonossa ei tosiaan ole kuin nuo edellämainitut lapaset sekä yhdet Irlantiin lähtevät lapaset, ja sitten ei tarvitsekaan stressata mitään tekemättömiä töitä! (Paitsi nyt kun muistan, niin kaverin sukkien piti valmistua jo toukokuussa, mutta toisin kävi... Ehkä ne täytyy tehdä loppuun kans!)

Mainittakoon (kun aina tykkään näistä tv-sarjajutuista mainita!), että nämä sukat ovat valmistuneet pääasiassa Scrubs-sairaalasarjan parissa! Ihan hulvattoman hauska sarja, suosittelen! (Tainnut Suomessa kulkea nimellä Tuho-osasto).


Ylläolevat perussukat valmistui papalle lahjaksi. En muistanut ottaa kunnollisia kuvia ennenkuin olin saanut tuon hienon rusetin taiteltua, joten en viitsinyt enää aloittaa alusta. Tuolla mennään, saa kelvata! Ensimmäistä kertaa kokeilin sukkiin tiimalasikantapäätä, eikä se nyt niin hankalaa ollut kuin miltä vaikutti! Ja kantapäästä tuli yllättävän hyvin istuvakin! Pappa ainakin taisi olla tyytyväinen, villasukkia kun ei koskaan voi olla liikaa! (Yllätyin itse, miten kivalta tuo Nostalgia-lanka näyttää ihan perussukassa, sileässä pinnassa).

Lanka : Novita 7-veljestä Nostalgia
Puikot : sukkapuikot, 3 mm
Ohje : perussukan ohje omasta päästä, kantapään ohje täältä
Langan menekki : 86 g




Kuvassa olevat sinivalkoraidalliset sukat lähti lahjapakettiin äidille, joka toivoi ohuemmasta langasta tehtyjä sukkia, jotka mahtuisivat hyvin työkenkään. Langaksi valikoitui Novitan Nalle-lanka, ohjeen bongasin Kerällä-kirjasta. Yleensä en tykkää ohuita lankoja neuloa, mutta Nalle olikin ihan yllättävän kiva ja pistin sitä joulukuun alussa tilaukseen useammassa värissä. Sukat näyttää kuvissa jättimäisen suurilta, mutta istuvat jalkaan oikeastaan ihan hyvin! Ja äiti oli tyytyväinen!

(Raitasukissa raidat menee muuten ihan päin prinkkalaa. Ei sitä onneksi huomaa jos ei ala kerroksia laskea, mutta kun ei jaksanut enää kantapään jälkeen purkaa takaspäin niin menkööt nyt näin!)

Lanka : Novita Nalle
Puikot : sukkapuikot, 3 mm
Ohje : 'Raitasukat' kirjasta Kerällä - Kotiin ja ylle by Jonna Hietala
Langan menekki : 51 g



Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä on mummolle paketoidut sukat, jotka sain valmiiksi muutama päivä ennen jouluaattoa. Perinteinen piirakkamalli, josta tuli omasta mielestäni tosi kivat muulla kuin yksivärisellä langalla. Mietiskelin kyllä ennen aloitusta, että teenkö tästä kuvassa näkyvästä langasta vaiko jostain ihan simppelistä, yksivärisestä seiskaveikasta. Onneksi valitsin tämän! Mummo oli kyllä ilahtunut.

Lanka : Novita 7-veljestä Polkka
Puikot : KnitPro Cubics, 3,5 mm 
Ohje : Piirakkasukat by Novita
Langan menekki : 99 g


Nyt voikin sitten alottaa tekemään ens joulun joululahjoja! (No jos ei ihan vielä!)

Joulukuun SKY

20.12.2015


Joulukuun SKY-paketti oli postissa noudettavissa jo alkuviikosta, mutta en kertakaikkiaan ehtinyt töiden ohessa postiin aiemmin kuin vasta perjantaina pakettia noutamaan. Arvelinkin saapumisilmoituksen perusteella, että SKY-paketin siellä on oltava kun en mitään muuta odottanut. Ja iloinen yllätyshän se oli, jälleen kerran!

Tällä kertaa paketissa oli neljä rullaa Novitan Veera-lankaa (100 % akryylia), Novitan Knit Kit-pipon virkkaussetti, itsetehty patalappu sekä joulutonttu ja Fazerin joulusuklaata. Paketissa oli myös itsetehty joulukortti sekä kirje, mutta onnistuin ne jo tässä välillä hukkaamaan johonkin pöytälaatikkoni syövereihin, joten ne kuvasta puuttuvat.

Lanka on ihanan pehmeää, ja vaikka akryyli ei oikein mitään käyttöä ja kulutusta itsessään kestäkään, taidan noista silti jotkut sukat tehdä. Sen verran on kivan väristäkin! Knit Kit saa nyt jäädä odottelemaan parempia päiviä, tällä hetkellä ei sille ole käyttöä.

En nyt edelleenkään tiedä, kuka on pakettieni takana, mutta ehkä se vielä tässä joulukuussa selviää. Omaa joulukuun pakettiani en ole vieläkään saanut lähetettyä, kiireitä on pitänyt sen verran ennen jouluaattoa!

Tässäpä tämä SKY-kokemus sitten olikin tältä erää. En ilmoittautunut seuraavaan rinkiin, vaikka toki pakettien vastaanotto olikin mukavaa. Ja vaikka olen ollut erittäin tyytyväinen paketteihini, on välillä tupannut ärsyttämään se, että pakettien sisältämä lanka on ollut lähes poikkeuksetta akryylipitoista, vaikka nimenomaan alkuhaastattelussa mainitsin, etten yleensä käytä kuin villa/villasekoitelankoja. Kyllä nuo akryylilangat nyt käyttöön menevät, mutta en sitten tiedä, onko SKY:ni ymmärtänyt asian jotenkin väärin tms. Ken tietää.

Kiitos jälleen SKY!

Marraskuun TOP

7.12.2015

En suinkaan yritä saada blogistani enemmän lifestyle-tyylistä kuin mitä se nyt on, mutta silti tuntuu kivalta lisätä vähän omia juttuja niiden perusvillasukkapostausten lisään. Sitä en tiedä, kiinnostaako nämä minun juttuni yhtikäs ketään, mutta eikös oman blogin pääasia ole miellyttää kirjoittajaa itseään? Ajattelin aloittaa TOP-postaukset, joissa kirjoittelen edeltävän kuukauden päällimäiseksi mieleen jääneistä asioista, mahdollisesti luetuista kirjoista, kuunnelluista biiseistä sekä katsotuista leffoista ja tv-sarjoista. Jälkimmäiset kolme ainakin ovat sinällään jo käsitöihinkin liittyvää, sillä vietän suurimman osan ajastani television ääressä katselemassa jotakin sarjaa/leffaa, käsityö tottakai kädessä.

Marraskuun TOP11


Innostuin marraskuussa lukemaan kirjan ensimmäistä kertaa varmaan koko vuonna. Bongasin Bea Uusman Naparetki-kirjan kirjakaupan ylähyllyltä, ja kiinnitin ensimmäisenä huomiota nimeen. Tässä kuussa IN ovat olleet kaikennäköiset lumeen, vuoriin, vuorikiipeilyyn, seikkailuihin liittyvät asiat, joten on ihan luonnollista, että myös jäätikköihin liittyvät teos herättivät mielenkiintoni.

Bea Uusma on ruotsalainen kirjailija, kuvittaja sekä lääkäri, joka on omistanut elämänsä André-retkikunnan mysteerin selvittämiseksi. Vuonna 1897 kolme ruotsalaismiestä lähti ylittämään Pohjoisnapaa vetypallolla. Heidän jäännöksensä löydettiin vasta vuonna 1933 Valkosaarelta, Huippuvuorilta, eikä syytä retken epäonnistumiseen saatu selvitettyä. Uusma selvittää kirjassaan syitä siihen, miksi retkikunta epäonnistui, miksi he kuolivat, milloin he kuolivat ym.

Kirja on puhtaasti tietokirja lukuisine kuvineen ja v. 1897 materiaaleineen (kirjeitä, tavaraluetteloita ym). Minut kirja tempaisi mukaansa välittömästi eikä sen lukemiseen tarvinnut montaa päivää aikaa tuhlata.


Elokuva Everest ilmestyi jo syyskuussa, mutta ehdin katsomaan sen elokuviin marraskuun ensimmäisinä päivinä. Sen jälkeen olin myyty. Everest avasi silmäni Himalajan sekä muiden lumihuippuisten vuorien loistolle, Siitä alkoi minun oma tutkimusmatkani vuorien ja vuorikiipeilyn, lumen ja jäätiköiden maailmaan.

Kahlasin marraskuussa läpi kaikki vuorikiipeilyyn, yli kasitonnisiin huippuihin, kiipeilyonnettomuuksiin ja vuoristoihin liittyvät artikkelit, dokumentit, elokuvat. Samalla päätin lisätä Everest Base Campin omalle bucket-listalleni. Innostus ei suinkaan laantunut joulukuun koittaessa - päinvastoin, tarkoituksena olisi opetella Wikipedian käyttö ja aloittaa kääntämään kiipeilyyn ja ylipäätään vuoriin liittyviä artikkeleita suomeksi. Niinkuin sitä aikaa muka nyt olisi liikaa kaikelle, mitä haluan tehdä.

Aiheeseen liittyviä, loistavia dokumentteja ovat mm. K2 - Siren of Himalayas (2014), The Summit (2012), Meru (2015), Touching The Void (2003).



Marraskuun (ja Everestin) myötä innostuin myös dokumenttielokuvista. Harmittavan vähän tulee dokkareita tuijoteltua, mutta senkin edestä tulee kulutettua aikaa kaikenmaailman joutavan hömpän katseluun. Siispä, otin itseäni niskasta kiinni ja tutkiskelin Netflixin dokkari-tarjontaa (joka muuten on yllättävän laaja!).

Mile... Mile & A Half on loistava vaeltamiseen ja patikointiin keskittyvä dokkari, joka kertoo amerikkalaisen kaveriryhmän vaelluksesta John Muir-nimisellä vaellusreitillä Yhdysvalloissa. Reitti on 211 mailia pitkä, jonka korkeusvaihtelu on 2.4 km. Dokkari on taidokkaasti kuvattu, ja esittelee samalla myös upeita valokuvia reitiltä. Hyväntuulinen dokumenttielokuva.

Aiheeseen liittyvä, mielenkiintoineen Reese Witherspoonin tähdittämä elokuva Wild kannattaa myös katsoa, jos vaeltaminen kiinnostaa.








Musiikissa IN on ollut Imagine Dragonsin upea kappale Battle Cry (joka muuten soi myös uusimmassa Transformerissakin) sekä erityisesti elokuvamusiikki. Marraskuussa selkeästi rauhallinen, mutta silti hyvin voimakastahtoinen musiikki on ollut mieleen. Jos yhtään tykkää elokuvamusiikista niin suosittelen lämpimästi mitä tahansa Hans Zimmerin sävellyksiä erityisesti juuri Interstellarin ja Inception musiikkeja. Myös Call of Duty-peliin on tehty harvinaisen onnistuneita pelimusiikkeja, myös Hans Zimmerin tuotantoa (jos joku ei tiedä, kuka on Hans Zimmer, on hän esimerkiksi tehnyt musiikkeja elokuviin Pirates of the Caribbean, Batmanin uusimmat, Gladiaattori ym).

Dario Marianelli oli uusi tuttavuus minulle, ja sai kyllä kiinnostukseni heräämään Everest-elokuvamusiikkien myötä. Melko samankaltaista kuin Zimmerillä. Lisäksi hempeät suomalaiset kuten Samuli Putro ja Jarkko Martikainen ovat piristäneet marraskuisia iltojani.

Käsitöissä in 
1. patalaput
2. villasukat
3. novita 7-veljestä

Kuten blogin puolelta on voinutkin huomata, on käsityörintamalla ollut lähinnä villasukkaa (ja patalappua, joskin näitä ei ole vielä blogissa esitelty). Kuukauden kulutetuin lanka on ehdottomasti ollut Novitan 7-veljestä.


Ovatko lukijat huomanneet esimerkiksi jotain tiettyjä musiikkikappaleita, joita on tullut viime aikoina kuunneltua enempi ja vähempi? Tai jotain ykkössuosikiksi noussutta leffaa marraskuulta? 

Marraskuun SKY

1.12.2015


Kävin hakemassa marraskuun SKY-paketin perjantaina postista, mutten ole saanut aikaiseksi kuvata paketin sisältöä ja kirjoittaa siitä postausta.

Paketista paljastui ilokseni kolme rullaa pehmeää Pierre Cavallon Viima-lankaa, kirjavat lapaset, pussi mini-pätkiksiä sekä Novitan tarvikesetti, jossa nyt on kaikkea, mitä ahkera käsityöläinen voisi kaivata. Langoille en vielä tiedä käyttöä, luultavasti ne päätyvät pipoon tai vastaavaan pehmeytensä vuoksi (akryylia taisi olla jonkun verran mukana). Pätkikset popsin kuvauksen jälkeen parempiin suihin!

Nyt vielä innolla odotan joulukuun pakettia, ja sitten paljastuukin, kuka näitä paketteja minulle on lähetellyt! Kiitos jälleen SKY!